Laatste nieuws
10.35Bekerfinalist ziet zichzelf bij Ajax spelen: 'Ja, ik kan dat niveau aan, dat durf ik te zeggen'
10.31Hummels en de 'boeren' uit Duitsland slaan keihard terug naar Premier League
10.30Brugge woest na bereiken halve finale: 'Zielig en triest dat dit niet mogelijk is'
10.23Koopmeiners geroemd door Italiaanse media: 'Hij stopt nooit'
10.13Wouter Goes koos na kritiek van Ajax zelf voor vertrek naar AZ: ‘Kwam hard aan’
10.09Arsenal wil topspits van 116 miljoen overnemen van competitiegenoot
10.05Martínez haalt Lille bloed onder nagels vandaan, maar mag na 2x geel blijven staan dankzij regel die niemand kent
10.00Hoe De Kuip het strijdtoneel van de bekerfinale werd: 'Inmiddels een traditie'
09.59'Ellende' bij NEC lijkt voorbij: 'Snap dat niet zoveel mensen naar ons keken'
09.51Lichtpuntje van Ajax spreekt ambities uit: 'Mee naar het EK is een droom'
09.35Club Brugge-voorzitter haalt keihard uit: 'We zijn een heel onprofessioneel voetballand'
09.35Dumfries en Frimpong als voorbeelden: 'Daar kijk ik wel naar op'
09.30Gouka ziet verschil bij Feyenoord: 'Beker niet nodig om seizoen te redden'
09.20Brobbey droomt van doelpunt op het EK en schat zijn eigen transferwaarde
09.20Brobbey schat eigen transferwaarde: 'Na het EK? Tachtig miljoen euro'
09.16Liggen Ajax en Feyenoord te slapen? ‘Het niveau van die twee clubs kan ik aan’
09.10Belgische media zien Feyenoord als goede voorbeeld voor Club Brugge
08.56Buitenspel: De Roon komt met creatieve post op social media na verrassing
08.55De Roon viert uitschakeling Liverpool met verwijzing naar populair tv-programma
08.47Meijer lovend over 'nieuwe special one': 'Heeft die jongens gehersenspoeld'
08.35Extra Champions League-ticket naar Italië, ook Duitsland mag hopen
08.33Franse media schrijven over 'beul': 'Een grappenmaker of provocateur'
08.26‘Lullo’ De Roon krijgt lachers weer op zijn hand met creatie op social media
08.09Klopp heeft een zorg minder: 'Godzijdank niet mijn probleem meer'
07.58Quiz KNVB Beker | Wat weet jij van de finalisten Feyenoord en NEC?
07.54De Roon na plaatsing voor halve finale Europa League: 'Dan is het hopen...'
07.47Geïmponeerde Romano zet topclubs op scherp met post over Oranje-international
07.45België vreest in aanloop naar EK: sterkhouder valt geblesseerd uit
07.39Goes reageert op 'verrassing' bij Ajax: 'Dat kwam hard aan'
07.35Beelen geeft toe: keuze voor Feyenoord kostte hem slaap
07.35Jeremie Frimpong redt ongeslagen reeks Leverkusen en staat in halve finale
07.35Atalanta niet meer in de problemen tegen Liverpool, Frimpong houdt ongeslagen status Leverkusen in stand
07.30Voetbal op tv: hier zie je de KKD-wedstrijden en duels in Italië en Duitsland
07.30Driessen ziet 'ontbrekende schakel' voor Oranje: 'Stormachtige ontwikkeling'
07.20Deze PEC-cupfighter vergat iets heel essentieels voor de bekerfinale tegen Ajax: ‘Lag nog in Zwolle’
Resultaten x
Binnenland

De bedenkelijke play-off reeks van Feyenoord op een rij

FEYENOORD en de play-offs. Het is geen gelukkige combinatie gebleken tot dusver. Na de zevende wedstrijd op donderdagavond staat de teller op: nul overwinningen, één gelijkspel en zes nederlagen. Een overzicht.

22-05-2015 15:25 door Redactie ELF Voetbal

In 2006 werden de play-offs in de huidige vorm geïntroduceerd in ons land. In dat jaar werd slechts de landstitel beslist via de reguliere competitie. De overige beslissingen vielen allemaal via het knock-out systeem, dat in de Verenigde Staten was afgekeken. Feyenoord neemt nu voor de vierde keer deel. De eerste editie betekende ook voor Feyenoord de eerste deelname.

De voorgaande edities:

20 april 2006

Ajax - Feyenoord 3-0 (1-0)
27. Rosales 1-0, 79. Heitinga 2-0, 80. Huntelaar 3-0. Scheidsrechter: Braamhaar. Toeschouwers: 43.000. Rode kaart: 71. Pienaar (Ajax), 61. Bahia (Feyenoord, 2x geel), 87. Castelen. Gele kaart: Vlaar (Feyenoord).

Een blunder van André Bahia leidde in de 27e minuut de openingstreffer in. De Braziliaan liet de bal onder de voet glippen waardoor Rosales alleen voor doelman Patrick Lodewijks verscheen. De Argentijn raakte eerst nog de lat maar schoot daarna via Vlaar wel raak: 1-0.

Bahia bezorgde Feyenoord in de 62e minuut opnieuw een enorme teleurstelling. De Rotterdammers domineerden de beginfase van de tweede helft toen de Braziliaan het aan de stok kreeg met Huntelaar. Arbiter Braamhaar probeerde het relletje te sussen, maar trok de gele kaart toen Bahia de bal weigerde terug te geven. De verdediger had voor rust ook al geel gekregen toen hij Rosales naar de grond had gewerkt. Hij moest dus vertrekken.

Kuijt weigerde de bal buiten te trappen en werd keihard neergetrapt door Steven invaller Pienaar die net zes minuten in het veld stond. Braamhaar trok opnieuw de rode kaart. Ajax leek tevreden met een kleine zege maar verschafte zich met twee goals binnen twee minuten een fantastische uitgangspositie voor de return. Heitinga en Huntelaar dompelden de Rotterdammers met treffers in de 79e en tachtigste minuut in diepe rouw. Castelen kon na een overteding op Huntelaar ook nog vertrekken.

23 april 2006

Feyenoord  Ajax 2-4 (0-2)
34. Rosales 0-1, 40. Huntelaar 0-2, 50. Boukhari 0-3, 58. Kuijt 1-3, 80. Mitea 1-4, 87. Kuijt 2-4. Scheidsrechter: Bossen. Toeschouwers: 30.470. Gele kaart: Collen, Van Hooijdonk (Feyenoord), Rosenberg (Ajax).

Met Pierre van Hooijdonk als extra spits in de basisformatie hoopte Feyenoord op een snelle openingstreffer. Sébastian Pardo kreeg in de vijfde minuut een goede kans op het eerste doelpunt van Feyenoord. De middenvelder miste voor open doel. Daarna ging linksback Bosschaart in de 34e minuut ernstig in de fout. Rosales profiteerde dankbaar en maakte de openingstreffer: 0-1. Huntelaar en Boukhari maakten daarna de 0-2 en 0-3.

Na rust zorgde Kuijt, die zijn laatste wedstrijd in het Feyenoord-shirt speelde, voor twee eretreffers. Tijdens zijn afscheidsrondje liet hij zijn tranen de vrije loop. Invaller Mitea maakte ook nog de vierde voor Ajax.

10 mei 2007

FC Groningen - Feyenoord 2-1 (1-1)
14. Castelen 0-1, 45. Nevland 1-1, 72. Sankoh 2-1. Scheidsrechter: Vink. Rode kaart: 21. De Guzman (Feyenoord).

Een uitglijdertje in de Groningse verdediging zorgde voor een schotpoging voor Romeo Castelen, die bijna ongehinderd de bal in het dak van de goal achter Brian van Loo poeierde: 0-1. Feyenoord zat in een zetl, maar Jonathan de Guzman moest in de 21e minuut vertrekken toen hij veel te hard in kwam vliegen op Antoine van der Linden.

Toch leek FC Groningen voor de pauze niet van het numerieke veldoverwicht te gaan profiteren. Een kopbal van Svejdik uit een corner van Meerdink was het enige wapenfeit in de reguliere speeltijd. Maar in de twee minuten toegevoegde tijd was het dan toch raak. Luis Suarez en Erik Nevland leken elkaar hinderlijk in de weg te lopen, maar in werkelijkheid was de één-twee het begin van opnieuw een prachtige treffer van de Noor. Nevland knalde de bal via de binnenkant van de paal binnen.

Feyenoord leek stand te houden. Maar nadat Leo Beenhakker doelpuntmaker Castelen naar de kant had gehaald en Nicky Hofs in het veld bracht, ging het mis. Gibril Sankoh knalde de bal van afstand in de linkerkruising: 2-1.

13 mei 2007

Feyenoord - FC Groningen 1-1 (1-0)
8. Van Hooijdonk 1-0, 74. Lovre 1-1. Scheidsrechter: Haverkort. Toeschouwers: 22.000. Gele kaarten: 67. Drenthe (Feyenoord), 25. Meerdink, 50. Levchenko, 52. Kruiswijk, 69. Van de Laak, 71. Fledderus (FC Groningen).

Pierre van Hooijdonk bezorgde de Rotterdamse harten hoop door een vrije trap van zo`n vijfentwintig meter met een stuit richting de linkerbenedenhoek te jagen: 1-0. In de dertiende minuut zorgde de plaaggeest voor Feyenoord, Luis Suarez, voor het eerste gevaar bij het doel van Henk Timmer. Hij frummelde de bal over de linkerkant en zag een onzuivere voorzet zowaar bijna door de Feyenoord-defensie in eigen doel gewerkt.

Na het inbrengen van Hofs voor Huysegems aan de kant van Feyenoord kreeg Van Hooijdonk een vrije trap te nemen. De nummer 9 wist zijn kunststukje uit de eerste helft echter niet te herhalen, want nu pakte doelman Brian van Loo de bal klemvast. In de 74e minuut viel de 1-1. Paul Matthijs zette vanaf het middenveld met een boogbal Goran Lovre oog in oog met Henk Timmer: 1-1. Daaraan ging wel een misrekening van Royston Drenthe vooraf.

16 mei 2009

NAC Breda - Feyenoord 3-2 (0-0)
56. Penders 1-0, 60. Gorter (strafschop) 2-0, 70. Makaay (strafschop) 2-1, 83. Amoah 3-1, 87. Tomasson (strafschop)3 -2. Scheidsrechter: Luinge. Rode kaart: 86. Van der Leegte (NAC, 2xgeel), Geel: Lurling, Biseswar (Feyenoord).

De Rotterdammers kwamen in het eerste kwartier van de tweede helft op een 2-0 achterstand door doelpunten van Rob Penders en Donny Gorter. Laatstgenoemde mocht vanaf elf meter aanleggen, na een handsbal van Kelvin Leerdam. Daarna bracht Roy Makaay uit een strafschop de spanning terug. Voorafgaand maakte Rob Penders hands.

Matthew Amoah tekende diep in de tweede helft voor de 3-1, maar wederom lukte het Feyenoord om de spanning terug te brengen in het duel. Jon Dahl Tomasson werd gevloerd door Tom van der Leegte. Die kreeg zijn tweede gele kaart en Feyenoord zijn tweede penalty. Deze keer nam Tomasson de inzet perfect. In het slotoffensief dat volgde lukte het de Rotterdammers niet meer om een gelijkspel uit het vuur te slepen.

21 mei 2009

Feyenoord - NAC Breda 0-4 (0-1)
31. Penders 0-1, 52. Reuser 0-2, 85. Kwakman 0-3, 87. Kolkka 0-4. Scheidsrechter: Braamhaar. Geel: Bahia (Feyenoord), Boukhari (NAC Breda).

Na een slap begin komt NAC Breda na een halfuur op voorsprong. Tyrone Loran kopte een vrije trap van Joonas Kolkka in. Zijn inzet wordt ternauwernood gekeerd door Timmer, maar Rob Penders staat op de juiste plek om de rebound van dichtbij alsnog in te schieten: 0-1.

Vlak voor rust breidt NAC de voorsprong nog bijna uit, als Loran de bal maar net voorlangs schiet. Martijn Reuser, in de rust in het veld gekomen voor Gorter, ontvangt de bal in de 53e minuut op links van Lurling. Hij snijdt naar binnen, en krult de bal vervolgens schitterend om Timmer heen in de verre hoek. Boukhari krijgt twee goede kansen op de 0-3, maar de derde keer is het wel raak als Timmer opnieuw de bal maar half weet te keren. Kwakman schiet de niet te missen rebound binnen. Met een verwoestende uithaal zorgt Kolkka ook nog voor 0-4.

21 mei 2015

sc Heerenveen - Feyenoord 1-0 (0-0)
83. Thern 1-0. Scheidsrechter: Makkelie. Toeschouwers: 15.123. Geel: St. Juste (sc Heerenveen), Boëtius, Kongolo (Feyenoord).

De Friezen schieten in de eerste tachtig minuten maar één keer op doel. Maar ze gaan toch met de drie punten lopen. Een vrije trap van Joey van den Berg wordt voorgelegd door de zojuist ingevallen Henk Veerman. In buitenspelpositie kopt Simon Thern van dichtbij binnen.

Voor die tijd heeft Feyenoord de beste kansen gehad. De beste was voor Bilal Basaçikoglu die net na rust hard uithaalt, maar de bal net naast de verkeerde kant van de paal ziet verdwijnen. Een vrije trap van Jens Toornsta ging net voor rust al rakelings naast. Het blijft zo 1-0.